IBM och Barium utvecklar CSN

5 mar 2015

CSN – på väg mot helt nya system och arbetssätt

//
Kommentarer0

I CIO berättar Nicklas Hjortenmark, CIO hos CSN om att han nu vill skapa Sveriges modernaste myndighet.
–Den nya systemplattformen utvecklar vi med vår partner IBM plus en svensk uppstickare inom BPM och ärendehantering i molnet som heter Barium.

CSN står inför stora förändringar. Hela myndigheten ska stöpas om – allt från arbetssätt till kärnsystem byts ut. Mitt i allt står CIO Nicklas Hjortenmark, i spetsen för ett 140 man starkt it-team. 2013 kom han från Gävle Kommun hit till Centrala Studiestödsnämnden i Sundsvall – nu vill han skapa Sveriges modernaste myndighet.

Varför denna förändring?

– Vi hade nått vägs ände med vår befintliga miljö. Verksamheten var automatiserad, men trögrörlig. För att komma vidare måste vi byta till en modernare miljö där det går snabbare att göra förändringar. Och det måste vi för att bättre kunna möta våra kunders behov, säger han.

–  Vår kundgrupp, studenter, är ju Sveriges mest tekniskt bevandrade. De tar för givet att våra tjänster ska vara digitala och mobila. Så vi måste ligga i framkant.

Förändringstakten är hög, samtidigt som it-förändrin­gar har en inneboende tröghet.

– Så vi måste bli snabbare och bygga för det,  så att vi kan svara upp mot kundernas förändrade beteende och mot det ökade trycket från vår uppdragsgivare, regeringen. Numera vill de ha genomslag för beslut direkt i våra system. Som när Jan Björklund klubbade igenom lärlingsersättning i höstas. Vi hade lösningen klar  till jul, det var tufft.

CSN är alltså den myndighet i Sverige som handlägger och förmedlar studiestöd och lån till Sveriges studenter, inklusive ”det förlängda barnbidraget” som utgår i till ele­ver i gymnasiet, och hemutrustningslån för asylsökande.

– I princip är vi en bank och våra kunder är 482 000 studenter och 1,3 miljoner återbetalare. Vi har c:a 210 miljarder i utomstående skuld och får in 23 miljarder per år i räntor.

Totalt jobbar 920 personer i hela Sverige, varav 250-300 i Sundsvall på huvudkontoret. Där sitter även IT.

Läs mer på tidningen CIOs webbplats