Samarbete

12 aug 2016

Sydarkivera – ett eArkiv värt att lita på

//
Kommentarer0

Vi ringde Mats Porsklev, förbundschef på kommunalförbundet Sydarkivera för att höra lite om södra Sveriges största eArkivsatsning – Sydarkivera.

Mats berättar att förutom de nuvarande medlemmarna; 10 kommuner + Region Blekinge så har ett flertal lämnat in avsiktsförklaring att ansluta sig till slutarkivet. Kommunerna i Olofström, Bromölla, Östra Göinge, Kristianstad, Hässleholm, Höör, Vimmerby, Oskarshamn och Osby  anmälde sig i tid för att kunna bli godkända och processen fortgår.
”Vi satsade på slutarkiv för att närarkiv kräver för mycket integrationer”, säger Mats. Slutarkivet är under uppbyggnad och parallellt pågår en mängd utbildningar och informationsträffar som Sydarkivera arrangerar.
Civilminister Ardalan Shakarabi besökte Sydarkivera och visade stort intresse för aktiviteterna, ”det är roligt när våra politiker intresserar sig och lyssnar på våra erfarenheter” – säger Mats.
På sikt tror Mats att vi kan se tre större noder inom den kommunala sektorn i Sverige, ett Nord, ett Syd (som redan finns) och ett ”Mittarkivera”. Han avslutar med följande uppmaning ”Låt oss  hjälpas åt att höja värdet av arkiv – vårt kulturarv, genom utökat samarbete”

Mer om Sydarkivera finns här